06 30624718 Info@sport-spine.nl

Je hoort het regelmatig in het nieuws voorbijkomen bij topsporters: scheur van de voorste kruisband. Dit heeft vaak direct consequenties voor het verloop van de sportcarrière. Ook wij komen regelmatig voorste kruisbandscheuren tegen in de praktijk. Soms al direct na het trauma en soms na de operatie. Dit artikel gaat over wat het is, wat de kans op scheuren groter maakt en wat de revalidatie ervan is.

2014-01-14-21-53-57-vkb_ruptuur

Wat is de voorste kruisband? (VKB)

De vkb is een band in het midden van de knie. Hij stopt onverwacht rotaties en voorwaartse schuifkrachten. De band is belangrijk voor de stabiliteit van het kniegewricht. Wanneer er een letsel aanwezig is van deze band, dan geeft het dan ook vaak een gevoel van instabiliteit in de knie.

Hoe ontstaat voorste kruisbandletsel?

Er zijn een aantal specifieke momenten waarop de kans groter is dat de knieband scheurt:

Bij skiën komt himages-1et voor op het moment dat de binding faalt, het schoeisel niet goed is en/of er vermoeidheid in het spel is.

Bij handbal en andere werpsporten zoals basketbal, volleybal en korfbal komt het vaak voor bij landen na een sprong, een duw of wanneer de voet blijft staan en het lichaam verder draait.

Tijdens hockey, voetbal en andere veldsporten komt het nog wel eens voor na een tackle of een aanvaring met een tegenstander.

In alle sporten geldt dat vermoeidheid en een slechte techniek tijdens lopen en springen de kans vergroot dat je de kruisband scheurt. Voor jezelf kan je een testje doen of bij jou de techniek een mogelijke risicofactor is. Ga op een kleine verhoging staan voor een spiegel en spring van de verhoging op de grond. Hebben je knieën de neiging om naar elkaar toe te wijzen tijdens de landing? Dit lijkt uit wetenschappelijk onderzoek een risicoverhoger. Om dit te ondervangen hebben we in een ander artikel over spiertraining de goede spierkrachttraining voor jou!

Een vkb-ruptuur, en nu?

Over het algemeen moet een voorste kruisbandletsel eerst door een orthopeed worden vastgesteld middels een MRI-scan. Daarna wordt er meestal gekozen voor 6 weken prè-operatieve training alvorens besloten wordt of de operatie nog nodig is. Tijdens deze training staat stabiliteit van de knie centraal. Er wordt veel gebruik gemaakt van balanstraining en spierkrachttraining voor alle spieren rondom de knie. Wanneer de knie nog stijf is en pijn doet, vkbhebben we daar ook veel aandacht voor.

Op het moment dat de 6 weekse controle met de orthopeed plaatsvindt, wordt er besloten of de knie voldoende stabiel is om verder te trainen, of dat er niet zoveel progressie in zit. Als dat laatste het geval is, dan is het mogelijk dat er besloten wordt tot opereren.

Na de voorste-kruisband operatie

Wij zijn als sport fysio gespecialiseerd in het revalideren van voorste-kruisband reconstructies. De therapie beslaat over het algemeen 9 maanden en in de 9 maanden wordt er opgebouwd naar een terugkeer naar het sportveld. Om dit optimaal mogelijk te maken, doen we aan het einde van de 9 maanden veel veldtraining en sportspecifieke training zodat het vertrouwen groot is wanneer er weer gesport mag worden. Daarnaast testen we de knie regelmatig om zeker te zijn dat de knie sterk genoeg is om het veld weer te betreden.

Sport&Spine, fysiotherapie.

Sport&Spine, fysiotherapie.