06 30624718 Info@sport-spine.nl

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie 

De specialisatie sportfysiotherapie richt zich zowel op het behandelen van sportblessures, herstel na operaties en op preventie van blessures. Door extra cursussen te volgen hebben wij ons ook gespecialiseerd in de behandeling van jonge sporters en kinderen. Kinderen met pijnklachten (ook zonder sportachtergrond) vanaf 8 jaar zijn ook bij ons aan het goede adres voor een efficiënte behandeling, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten.

Sportblessures

Wanneer er een acute blessure optreedt is het belangrijk dat een sportfysiotherapeut een goede trauma-analyse wordt uitgevoerd om te kunnen bepalen welk weefsel is aangedaan. Dit is bij uitstek expertisegebied van de sportfysiotherapie. Hierna kan dan worden besloten welke vorm van behandeling wordt ingezet.

Bij een overbelastingsblessure wordt er een analyse gemaakt van meerdere gewrichten om te bepalen waar de zwakke schakel ligt. Dit wordt dan samen met het betrokken gewricht behandeld en getraind middels sportfysiotherapie.

Herstel na operaties

Herstel na een operatie zoals na een voorste kruisband reparatie, meniscus hechtingen/ operaties etc. en het herstellen na blessures aan enkel, onderbenen, schouders maar ook lies en heupblessures vallen ook binnen het domein van de sportfysiotherapie. Vooral als het doel van de revalidatie is gesteld op het terugkeren naar het sportveld.

Ook herstel na andere orthopedische operaties zoals een nieuwe knie of heup is het expertisegebied van de sportfysiotherapeut. Er wordt een revalidatieprogramma op maat aangeboden zodat je zo snel mogelijk weer deel kan nemen aan het dagelijks leven.

Maar denk bijvoorbeeld ook aan het verbeteren van de conditie voordat er een grote operatie gaat plaatsvinden. Hoe beter je deze operatie in gaat, hoe makkelijker je vaak door de revalidatieperiode heen komt. Ook tijdens chemotherapie is het belangrijk om te blijven bewegen en ook dit is het domein van de sportfysiotherapeut

Voor alle revalidatieperioden wordt er een programma op maat gemaakt. Maak hiervoor een afspraak!

Preventie van sportblessures

Preventie is belangrijk omdat voorkomen beter is dan genezen. Een blessure die door overbelasting is ontstaan begint vaak met weinig pijn wat zich in de tijd langzaam opbouwt. Om te kunnen inschatten of er een vergrote kans bestaat op een dergelijke blessure kan er, door een sportfysiotherapeut, een screening worden gedaan gericht op de ketenfuncties van het lichaam maar ook bijvoorbeeld door te kijken naar bepaalde sportspecifieke technieken. Hiervoor kunt u een afspraak maken met Maaike.

Een sportfysiotherapeut nodig?