06 30624718 Info@sport-spine.nl

In de praktijk komen we regelmatig mensen tegen met langdurige schouderklachten. Heel vaak hebben ze dan ergens de term ‘frozen shoulder’ horen vallen bij vrienden of familie. Dit zorgt dan voor grote zorgen. Om een klein beetje deze zorgen weg te nemen en goed te informeren wat het inhoud heb ik dit artikel geschreven.

Wat zijn de symptomen bij een frozen shoulder?

Een frozen shoulder ontstaat vaak zonder duidelijk ontstaansmoment maar kan ook komen door een (slijmbeurs)ontsteking of een klein trauma. Door de ontsteking ontstaat er een verkorting van het schouderkapsel. Dit veroorzaakt pijn en een bewegingsbeperking (stijfheid). De pijn kan uitstralen naar de nek en de arm.

Een frozen shoulder: 3 fases in herstel

Een frozen shoulder is een langdurige aandoening helaas. We zien herstel in 6 maanden, maar het kan ook 2,5 jaar duren. Van de frozen shoulder wordt uitgegaan dat het uiteindelijk zelf hersteld. Natuurlijk willen we dat dit zo snel mogelijk gebeurd en daarin kan de fysiotherapeut ondersteunen.

Fase 1; de eerste fase van een frozen shoulder kan 6 weken tot 9 maanden duren en wordt ook wel de bevriezende fase genoemd. De pijn staat in deze fase op zijn hevigst en de stijfheid is nog niet zo erg. Vooral ’s nachts kan de schouder heel vervelend en pijnlijk zijn. De pijn is op zijn ergst bij het draaien van de arm.

Fase 2; de tweede fase wordt ook wel de bevroren fase genoemd en kan 2 tot 12 maanden duren. De pijn wordt wat minder maar de bewegingsvrijheid van de arm, in alle richtingen, wordt steeds minder. Vandaar de naam frozen shoulder, het is alsof de schouder is “bevroren”.

Fase 3; de laatste fase noemt men ook wel de ontdooiingsfase, welke 2 tot 12 maanden duurt, omdat de schouder langzaam aan weer beter begint te bewegen.

Wat doet de fysiotherapeut bij een frozen shoulder?

In de laatste fase kan de fysiotherapeut het meest betekenen door onder andere het weer in beweging brengen van de arm. Vaak is er angst voor bewegen ontstaan en hierin kan de fysiotherapeut ondersteunen. Ook de kracht van de schouder en de arm zijn minder geworden. Deze spieren kunnen met hulp van een fysiotherapeut weer worden versterkt.

In eerdere fases kan de fysiotherapeut advies geven om op een verantwoorde manier te blijven bewegen en daarmee ook andere klachten te voorkomen. Het is belangrijk om in iedere fase de frozen shoulder proberen te blijven bewegen binnen de pijngrens. De pijn en bewegingsbeperking zijn door de fysiotherapeut niet te verhelpen.

 

Frozen shoulder, een chronische klacht

Jammer genoeg gaat er bij een deel van de patiënten de klacht nooit volledig weg en zal er een beperking in beweging aanwezig blijven. Ook kan het zo zijn dat er bij de eindgrens van het bewegen pijn blijft ontstaan. 12 tot 30 procent van de patiënten met een frozen shoulder aan de ene kant krijgt binnen enkele jaren ook klachten aan de andere arm.

De vergoeding, voor behandeling van de fysiotherapeut aan een Frozen Shoulder, verloopt vanuit de basisverzekering omdat de klacht op de chronische lijst staat.

Een Frozen shoulder komt overwegend meer voor bij vrouwen tussen 40 en 70 jaar, diabetes patiënten en patiënten met een schildklierafwijking waardoor het lijkt dat het met de hormoonhuishouding te maken kan hebben. Maar ook mensen met de Ziekte van Parkinson hebben een verhoogd risico.

Herken je deze klacht? Je kan zonder verwijzing van de huisarts bij ons terecht. Maak dan een afspraak.