06 30624718 Info@sport-spine.nl

Dry Needling

Behandeling van ‘Trigger points’

Dry Needling is een behandeltechniek die door middel van kleine naaldjes pijnklachten kan oplossen. Door deze naaldjes kan er in de pijnlijke spier of pees direct ontspanning optreden door het aanprikken van zogenaamde ‘trigger points’. Daardoor ontstaat er direct pijnverlichting. Wij gebruiken deze techniek vooral als voorwaarden scheppend, zodat we effectiever kunnen trainen en behandelen en je zo snel mogelijk van je klachten af geholpen wordt.

Dry needling: effectieve behandeling bij pees en spier klachten

Wat zijn ‘Trigger Points’ 

Door langdurige spanning in spieren ontstaat een verminderde doorbloeding. Hierdoor kunnen lokaal in de spier verklevingen optreden. Ook worden afvalstoffen zoals melkzuur minder goed afgevoerd. Deze verklevingen en ophopingen geven pijnklachten als je er op drukt. Dit kan op een bepaald punt aanwezig zijn (trigger point) of in een band in de spier voorkomen.

Dry needling bij kaakklachten

Dry needling kan bij kaakklachten heel goed helpen, omdat bij klachten van de kaak vaak de spier lokaal niet goed doorbloed en stijf is. Door deze met een naaldje te stimuleren komt de doorbloeding weer op gang. De klachten kunnen dan sneller over gaan dan door natuurlijk herstel. Evelien was in 1 behandeling van haar kaakklachten af.

 

Doet dry needling pijn?

Wij gebruiken een techniek die is gebaseerd op verschillende internationaal bestaande concepten op het gebied van dry needling. Dit systeem integreert nieuwe en bestaande methodes zodat er veel effect kan worden bereikt bij zowel langer bestaande klachten als acute klachten. Deze methode zorgt er voor dat er minder sprake is van pijn na de behandeling, zoals sommige vormen van dry needling wel veroorzaken.

Het plaatsen van de naaldjes is soms gevoelig. De naaldjes zijn heel dun, waardoor op sommige plaatsen je niet eens voelt dat ze gezet worden. Wel kan je een kleine samentrekking in de spier voelen. Dit geeft soms wat lichte pijnklachten. Ook een zwaar gevoel wordt vaak aangegeven als reactie.

 

Hoeveel behandelingen heb je nodig?

Hoeveel behandelingen er nodig zijn is afhankelijk van het type klacht. Soms is het met 2 keer verholpen, dit is vaak als de klacht nog niet zo lang aanwezig is en niet gecompliceerd. Wanneer de klachten langere tijd, soms jaren, aanwezig is dan hebben we vaak meer behandelingen nodig en is het dry needling onderdeel van een groter behandelplan met bijvoorbeeld oefeningen of mobilisaties.

Er zijn ook klachten die ontstaan door stress of spanning. We zien vaak dat deze klachten terugkomen in tijden dat de stress of spanning weer terugkomt. Het effect wat we dan bereiken is dat het minder hevig wordt en minder vaak terugkomt. De dry needling is dan soms als onderhoud nodig.

Dry needling bij sportklachten

Bij sportklachten, zoals scheenbeenklachten tijdens hardlopen, kan dry needling een uitkomst zijn, zelfs bij een klacht die al jaren bestaat. De oorzaak kan dan een strakke band zijn in de kuit en de scheen waardoor er geen herstel kan plaatsvinden. Door dit lokaal te stimuleren kan het lichaam het herstel weer oppakken en kan er weer gestart worden met hardlopen. Daan heeft 5 jaar gesukkeld met zijn klachten tijdens hardlopen en had na 3 behandelingen zoveel minder klachten dat hij het hardlopen weer zelfstandig kon opbouwen.

Dry needling bij Sport&Spine

Kom snel van je sportklachten af!