06 30624718 Info@sport-spine.nl

Dry needling bij kaakklachten

Kaakklachten verhelpen met dry needling?

Bij kaakklachten denk je niet direct aan de fysiotherapeut zoals bij knieklachten. Toch is het wel degelijk een klacht waar we iets mee kunnen doen. Denk bijvoorbeeld eens aan dry needling.

Kaakproblemen

De meest voorkomende kaakklachten zijn pijnlijke kauwspieren, mond niet goed meer kunnen openen/sluiten, een scheve mondopening en kaakgewrichtsgeluiden. De kaakklacht kan een uitstralende pijn geven aan het oor of de omgeving ervan. Hoofdpijn en nekpijn kunnen zelfs te maken hebben met kaakproblemen.

Als je kaakklachten hebt kan dit ook leiden tot beperkingen in de dagelijkse activiteiten: een broodje eten, in een appel bijten, praten en gapen.

Hoe kan het veroorzaakt worden

Kaakklachten worden vaak veroorzaakt door een overbelasting van de kauwspieren of het kaakgewricht. Die overbelasting kan optreden doordat er onbewust verkeerde mondgewoontes zijn ontwikkeld zoals: Tandenknarsen, klemmen, tongpersen, lipbijten, pennen bijten, nagelbijten, kauwgom kauwen, potloden of pennen bijten.

Locatie van de klachten

De twee grote kauwspieren kunnen pijnklachten geven en uitstralen naar andere gebieden op het hoofd en gezicht. Het kaakgewricht kan schurende of knappende geluiden geven.

De ervaring van Evelien met dry needling

”Ik heb al jaren last van mijn kaak, ik tandenknars en draag hiervoor een bitje voor de nacht. Soms zijn er dagen waarbij ik mijn mond nauwelijks open kan krijgen. Erg vervelend tijdens het praten en eten. Meestal duurt dit een kleine week.

Laatst heb ik Dry Needling geprobeerd en de klacht was de dag erna verdwenen als sneeuw voor de zon. Als de klacht weer terug komt zal ik dan ook direct weer komen om het te laten behandelen”.

Dry needling heeft hier heel goed geholpen, dat komt omdat bij de klachten van de kaak vaak de spier lokaal niet goed doorbloed en stijf is. Door deze met een naaldje te stimuleren komt de doorbloeding weer op gang. De klachten kunnen dan sneller over gaan dan door natuurlijk herstel.