06 30624718 Info@sport-spine.nl

De anatomie

Er zijn heel veel mensen in Nederland die regelmatig rugklachten hebben. Dit is dan meestal de onderrug. Echter, er zijn ook veel mensen die last hebben van de hoge rug. De hoge rug wordt ook wel de borstwervelkolom of thoracale wervelkolom genoemd. Dit gedeelte van de wervelkolom kenmerkt zicht door 12 wervels (welke zijn genummerd van T1 tot en met T12). Aan deze wervels zitten ook de ribben vast, die daarna weer vast zitten aan het borstbeen. Door de vorm van dit gedeelte van de rug en doordat ze via de ribben vast zitten aan het borstbeen, is er weinig beweging mogelijk in de thoracale wervelkolom. Een belangrijke functie van dit gedeelte van de wervelkolom is het goed laten functioneren van de longen en het beschermen van belangrijke organen zoals het hart.

Hoe ontstaat deze vorm van rugpijn?

Hoge rugpijn presenteert zich vaak op verschillende manieren. Zo zijn er mensen die klagen over een hele scherpe, stekende pijn op specifieke plaats, terwijl anderen meer last hebben van stijfheid van de thoracale wervelkolom. De meeste mensen die klachten hebben aan de hoge rug klagen over pijn laag in de nek, tussen de schouderbladen, of in de ribbenkast. Hierdoor kunnen draai- en strekbeweging van de rug moeilijker gaan, en ook het ademhalen kan soms vervelend zijn. Soms is de pijn constant aanwezig, maar het kan ook zo zijn dat deze alleen bij bepaalde activiteiten optreedt. Activiteiten die hier voor kunnen zorgen zijn bijvoorbeeld langdurig bureauwerk of het tillen van zware voorwerpen. Net zoals bij lage rugpijn kan de hoge rugpijn uitstralen naar andere gebieden, meestal in de richting van de borst, nek of armen.

 

Rugpijn in de thoracale wervelkolom ontstaat vaak geleidelijk. Zowel in ernst als in frequentie nemen de rugklachten langzaam toe. Vaak kan de oorzaak van deze klachten gevonden worden in bewegingsproblemen van de wervelkolom zelf, de verschillende gewrichten in deze regio functioneren bijvoorbeeld niet optimaal. Dit kan het gevolg zijn van een langdurige verkeerde werkhouding, veel herhaaldelijke en eenzijdige bewegingen, of het veelvuldig boven het hoofd werken. Er kan ook sprake zijn van een acute overbelasting, maar dit komt minder vaak voor. Vertillen of het maken van een verkeerde beweging zijn hier voorbeelden van. Meestal gaan de hoge rugklachten als gevolg van deze acute overbelasting vanzelf over.

Wat is er aan te doen?

Er zijn oefeningen om dit gedeelte van de wervelkolom weer in beweging te brengen en ook kan dit gebied door manipulaties van Mart weer in beweging worden gebracht. Maak hiervoor een afspraak!