06 30624718 Info@sport-spine.nl

Binnen de praktijk van Sport&Spine in Harderwijk  zie ik veel lage rugklachten. Omdat ik het belangrijk vind om in het onderzoek de tijd te nemen om het hele lichaam te beoordelen voor een optimaal resultaat kijk ik niet alleen naar het lokale probleem. Bij het onderzoek vind ik dan heel vaak een zwakte in de heupspieren.

Zwakte in de heupspieren kan leiden tot verslechterde heupbeweeglijkheid, wat weer kan zorgen voor kniepijn, heuppijn en rugpijn. Door de heupspieren te versterken kan je de klachten in deze gebieden verminderen! Er wordt in onderstaande oefeningen gebruik gemaakt van een elastieken band, dit kan (op oefening E na) ook zonder uitgevoerd worden. Begin met series van 10 herhalingen en voer het aan allebei de zijdes 3x uit.

Fysiotherapie oefening sport-spine.nl Harderwijk

Fysiotherapie oefening sport-spine Harderwijk

Heupoefeningen:

A: Waaier oefening, liggend op de zij met de knieen gebogen, draai het bovenste been met de knie naar boven.

B: Bruggetje op 1 been, liggend op de rug met 1 knie gebogen en de andere gestrekt, breng de billen omhoog van de ondergrond

C en D: Heup strekking op handen en knieen, strek 1 been omhoog. Deze oefening kan met het been gestrekt (moeilijker) of met het been gebogen.

E: Zijwaarts stappen; met licht door de knieen gebogen, neem kleine stapjes zijwaarts terwijl tenen voorwaarts blijven wijzen.